Contact Us

Please, use this form to contact Arendal Vintners!

 

1 Strandgaten
Arendal, Aust-Agder, 4836
Norway

+4740648083

Arendal Vintners AS (AV) is a merchant of fine wines and an agent representing foreign wine makers in the Norwegian market. For collectors AV advises in wine investment, and does valuations and guidance in acquisition and sales processes. In addition AV provides a wine list management service for selected restaurants and wine bars, thus securing a wider service whiteout violating their cash flows. AV Provenance provides storage according to HKQAA standards and does auditing of professional storage facilities. 

NEWS

The Arendal Vintners blog is about wine, wine areas, producers, markets, trade and related practicalities

 

Spesialbestilling : Côte Rôtie, Condrieu & Saint Joseph

Litangen

Cave du Domaine du Monteillet chez Stéphane Montez

Côte-Rôtie og Hermitage er de to fremste appelasjonene for Syrah-rødviner i verden. Nå tilbyr vi viner fra to av topp-produsentene i Côte-Rôtie for spesialbestilling, Agnès Levet og Stéphane Montez. Begge har svært komplekse, elegante og lagringsdyktige viner, men de bærer likevel to forskjellige tradisjoner.

Rødvinene er samlervin fra øverste hylle som vil forbedre seg i kjelleren i mange år, samtidig som de er drikkbare etter 3-4 år (tidligere for Montez).

2021-årgangen i Côte-Rôtie er fantastisk, men en røff vår med mye frost i 2021 ga beskjeden avkastning, og det ble lagd mye mindre vin enn til vanlig. Til tross for uheldig kursutvikling det siste året har vi klart å tilby priser som er svært gunstige for toppviner i disse kategoriene


Agnès Levet

(Vignobles Levet)

Familiebedriften produserer og lagrer vin i et gammelt hus midt i Ampuis sentrum, rett under de steile og kronglete parsellene på til sammen seks hektar i Côte-Rôtie. Vinene hennes er tradisjonelle i stilen, med stor smaksdybde og virkelig fine tanniner. Det er stor rift om vinene hennes, men fru Levet velger å holde prisene moderate og selge til de samme kjøperne hun «alltid» har gjort. Arendal vinters har fått plass i det selskapet.

Robert Parker trakk Vignobles Levet frem som sin «under radaren»-produsent i årskavalkaden for 2022 og nevner dem i samme åndedrag som produsenter som Jamet og Rostaing. Halvparten av vinplantene er over 70 år gamle og produserer jevn og høy kvalitet.

RØD: Agnès Levet Côte-Rôtie Améthyste 2021 – NOK 699,-

100 prosent Syrah, rundt halvparten med gjæring av hele drueklaser. Maserasjon på stål og lagring på brukte fat. Frukt fra både Côte Brune og Côte Blonde. Duft av mørke frukter, mørk sjokolade, en anelse kanel, og svart pepper.

Munnfølelsen er strukturert og harmonisk med mange lag med rød og mørk frukt, friskhet fra de hele klasene, flott mineralpreg og svært elegante tanniner som er fullstendig integrerte i vinen. En tradisjonell Côte-Rôtie med strålende lengde og intensitet.

Til vilt og grillet rødt kjøtt med smakfulle sauser. Anbefalt drikkevindu: 2026–2032, men tåler mye mer.

Josh Raynolds (Vinous) fikk en fatprøve i desember 2022, over 9 måneder før vinen ble tappet på flasker, og ga 92–94 poeng for 2021-årgangen.

HVIT: Agnès Levet Condrieu 2022 2021 – NOK 699,-

Agnès Levet bytter til seg druer fra et halvt hektar med hvitvinsdruen Viognier fra en nær venn i Condrieu, mot tilsvarende kvantitet Syrah fra hennes marker i Côte-Rôtie. Condrieu’en er utrolig aromatisk, frisk og elegant, men samtidig rik og fruktig.

Den er farget av gultoner, har en kraftfull duft av hvite blomster, en anelse eksotisk og gul frukt, med et mineralsk bakteppe. I munnen er den rund, strukturert, samtidig elegant og myk, god intensitet og lengde.

Passer til sjømat, fisk, salater og ost med myk kjerne. Den utvikler seg over de neste 5 årene, men er drikkeklar allerede, avhengig av om man foretrekker friskhet eller fylde.


Stéphane Montez

(Domaine du Monteillet)

Der Agnès Levet er en stillfaren tradisjonsbærer i Côte-Rôtie, er Stéphane Montez en energisk, moderne produsent med stadig nye prosjekter. Han blir regnet som en av de aller mest talentfulle vinprodusentene i sin generasjon i Nord-Rhône, og de siste årene har han tatt steget opp blant de aller beste produsentene av Côte-Rôtie. Som Agnès Levet har også Stéphane Montez fått svært gode kritikker for vinene sine fra både Vinous og en rekke andre kritikere. Han lager en rekke viner og kvaliteten er høy på alle nivåer, også de fra enklere appelasjoner gir mye kvalitet for pengene. Det han er kjent for er likevel de røde fra Côte-Rôtie. Dessuten lager han en enestående Saint-Joseph ved navn Cuvée du Papy. Stéphanes viner er mer moderne og mer polerte enn de tradisjonelle fra Levet, men de er likevel svært balanserte og stedstypiske.

HVIT:

Saint-Joseph Blanc 2022 – NOK 479,-
70 prosent Roussanne, 30 prosent Marsanne. Lagret på brukte fat. Med unntak av Condrieu (som er på Viognier) lages de aller fleste hvitviner fra Nord-Rhône på Marsanne – gjerne med kun en ørliten andel Roussanne, siden den er langt mer krevende. De få som tar jobben med å dyrke frem sunne druer på Roussanne blir imidlertid belønnet med friske, florale viner med veldig høy kvalitet. Så også denne, som har en flott floral nese med gul frukt. Smaken er mineralsk med gule frukter, god syre og et fint preg av blomster og urter. Fin lengde.  Vil utvikle seg i fem år, men har flott balanse og friskhet allerede nå. Til salater, grønnsaksretter og skalldyr.  

Vinous 92p (2018)

RØDE:

Saint-Joseph Cuvée du Papy 2021 – NOK 529,-
100 prosent Syrah. 22 måneder på halvstore fat (33 % nye). Laget som en hyllest til Stéphanes farfar på druer fra vinstokker over 80 år gamle. Dette er en av de mest imponerende Saint-Joseph som lages. Nese med mørk frukt, røyk og kjøttaktige aromaer. I munnen fyldig, mørk og sødmefull frukt med et kjøttfullt og lett pepret preg.

Dette balanseres av mineralitet, finmaskede tanniner og god syre. Veldig lang. Imponerende nå, men vil utvikle mer kompleksitet og de neste 20 årene. Til lammegryter og vilt, men også flott til grillet rødt kjøtt.

Josh Raynolds (Vinous) ga 92–94 poeng for 2020-årgangen. 2021-årgangen tegner til å bli enda bedre.

 

Côte-Rôtie Bons Arrêts Monopole 2021 – NOK 1.349,-
95 prosent Syrah, resten Viognier. Lagret på eikefat i 22 måneder, hvorav halvparten er nye. Enkeltvinmarksvin fra monopol-vinmarken Bons Arrêts i Côte Blonde. Denne vinmarken er virkelig steil, men har samtidig en østvendt eksponering som gir noe kjøligere ettermiddager.

Duften er en sterk mineralsk bouquet av kirsebær, bjørnebær, blomster og et snev pipetobakk. I munnen er den kraftfull, røde og mørke bær med en anelse salt oliven og knust pepper, røyk og urter. Tanninstrukturen er også elegant og finmasket, og selv om vinen har flott konsentrasjon og lengde, er den ikke tung. Elegant nå, men vil utvikle en flott parfyme de neste 20-25 årene. Til vilt og lam.  

Josh Raynolds (Vinous) ga 94–96 poeng for 2020-årgangen. 2021-årgangen tegner til å bli enda bedre.